От министерството уточняват, че социалното ведомство не планира промяна в Закона за семейните помощи за деца, засягащи т. нар. детски добавки.

Регламентът за предоставянето им остава както досега, а от 1 юли границата за достъп до семейни помощи за деца ще се увеличи от 350 лв. на 400 лв., което ще позволи на повече родители да получат подкрепа за своите деца, подчертават от ведомството.

При посещението си във Враца вчера министър Зорница Русинова обяви, че планира промени в Кодекса на труда, което бе изтълкувано от някои медии, като орязване на детските.

"Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират връщането на майките, които имат високи доходи, по-рано на работа, въвеждане на допълнителни форми, така че да облекчим отново работещите майки да съвместяват лични и семейния живот и естествено бащите, които ползват родителски права. Според мен това е начинът, по който трябва да подпомогнем работещите хора, а не със социални помощи. Паричните помощи и социалното подпомагане от тук нататък ще се насочват към хората, които най-много имат нужда, а всички останали ще бъдат подкрепени с други инициативи", заяви Русинова.

Днес обаче социалният министър уточни, че намеренията й нямат никаква връзка с достъпа и реда за получаване на детски добавки от правоимащите семейства, а ще създадат по-добри условия за съвместяване на личния с професионалния живот на работещите родители.

От 1 юли границата за достъп до семейни помощи за деца се увеличава на 400 лева доход.

Разширяването на достъпа има отношение към най-масовото подпомагане - месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Новият праг е валиден и при определяне на правото за получаване на еднократна помощ при бременност, целевата помощ за първокласници и месечната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година. Към края на май за отглеждане на дете до една година средномесечно са отпуснати 16 772 помощи, а 5506 - като еднократни помощи при бременност.