Това съобщи Мирослав Йотов, директор "Надзор на пазара" в "Агенцията по метрология и технически надзор", цитиран от БНР.

Играчките са били внесени у нас през Гърция, но при проверката е установено, че те са без маркировка и когато са поискани документи за оценено съответствие, свързани с безопасността, се е оказало, че фирмата не може да ги предостави.

По думите на Йотов, повечето от българските фирми вносители пускат на пазара продуктите под своя марка, което ги прави, автоматично, съгласно изискванията на регламент 765 и производители. Затова те носят пълната отговорност за съответствието на този продукт, тъй като той носи тяхната мярка.

"Дребните части по играчките трябва да отговарят на определени технически изисквания за здравина, да се отделят, чупят или късат трудно, за да бъде намален рискът за най-малките", обясни Йотов.

Той допълни, че детските свирки също трябва да отговарят на определени изисквания, за да не увредят слуха на малчуганите. В миналото пък имало проблем и с производители на български люлки, чиито продукти са имали остри ръбове

Мирослав Йотов заяви, че за 2016 г. са установени и унищожени 1937 броя играчки. Практиката е на производителите да се обясняват изискванията и когато нередностите бъдат отстранени, продуктите да се изпитват отново.

Санкциите за търговците нарушители са между 250 и 1000 лева
. За производители и вносители глобите са от 5000 до 15 000 лева.