Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата въпросните продукти, съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи пред bTV.

От менюто пък ще  отпадат пържените храни, както и колбасите. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят със 130 грама.

„Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, каза проф. Петрова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите й те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

В столичната детска градина "Дъга" например задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура. Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню.

„Овесени ядки не обичат, от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин”, коментира Галя Точевска - медицински специалист в детската градина.

Интересът към непознатите и необичани, но здравословни храни, педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чия и киноа, както и към някои екзотични плодове, които скоро може да станат част от менюто в градините.

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни могат да се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши. 

"Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща, и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене”, заяви Емилия Николаева - гл. експерт в Община Враца.