"Целта е да подпомогнем семействата, които имат желание и двамата родители да работят или ако е самотна майката да има реализация на пазара на труда, като ние ще поемем разходите по отглеждането на детето в рамките на 18 месеца в размер до една минимална заплата."
Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Родителите, които подават заявления за семейни помощи, да не предоставят вече копие от акта за раждане на децата си, предлага още министерството. По този начин ще бъдат облекчени над 600 хиляди семейства.

Безработните, които са на социални помощи, е добре да знаят, че ако живеят в общини с много висока безработица, от септември могат вече да бъдат наемани и от хора, които имат нужда да им бъде помогнато.

Например възрастен човек във Враца има право да отиде при кмета и да поиска някой от безработните, които получават социални помощи, да дойде и да му помогне с прибирането на дървата. В случай че той откаже, няма да си взема помощите. Това каза социалният министър Бисер Петков.

Социалното ведомство обеща да намали броя на документите, които хората с увреждания подават, за да получат различни интеграционни добавки.

Управляващите запазват плановете си за увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.