За семейство с две деца пълният размер на помощта се предвижда да се увеличи от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца - от 130 лв. на 135 лв.

Това предвижда проектобюджетът за следващата година, съобщи пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предлага се и разширяване на обхвата на семействата, които получават детски добавки. Вече и семейства с доход от 400 до 500 лева на човек се предвижда да получават 80 процента от пълния размер на помощта, обясни министърът. Така семейство с едно дете с доход от 400 до 500 лева на човек ще получава 32 лева месечна помощ.
Това е вторият доходен критерий, който въвеждаме за получаване на месечни помощи за деца, обясни Петков, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос министър Петков каза, че не е запознат с предложение за намаляване на вдовишките пенсии.

Във връзка с предложената промяна от догодина работодателите да плащат само 50 процента от осигурителния доход за първите три дни болничен вместо сегашните 70 процента, социалният министър каза, че това са предложения, които тепърва ще се обсъждат в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По-малко за болните, повече за майките догодина >>

Това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични, ако тя не среща подкрепа от социалните партньори, склонни сме да я преосмислим, добави той.

По-рано днес синдикатите възразиха остро против такава промяна и предупредиха, че няма да подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване, ако тя бъде заложена.

Синдикатите: Хванете поне един лекар за фалшив болничен >>

От бизнеса подозират, че работници спекулират с болничните, за да бягат от работа. Синдикатите пък смятат, че има случаи когато работодатели сами уреждат болнични на подчинени, за дни когато нямат поръчки.

Каквато и да е истината, факт е, че за последните 2 г. броят на болничните рязко се е покачил, сочи статистиката.

По отношение на поисканата му оставка от работодателите, Бисер Петков каза, че неговата оставка винаги е на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя, не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, винаги съм готов да се оттегля, допълни той.

Причината за исканата оставка са предложенията за административно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) по основни икономически дейности и квалификационни групи професии.

Бизнесът иска незабавна оставка на социалния министър >>

По повод предложението за увеличение на МОД с 3,9 процента, Петков обясни, че толкова е прогнозният ръст на БВП за следващата година.

Готов съм веднага да водим сериозен разговор трябва ли да ги има вече минималните осигурителни доходи, може ли с нещо да ги заменим, каза той. По думите му това трябва да бъде част от разговора за механизма за определяне на минималната работна заплата.

Повишаването на МОД е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик, заяви вчера Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи, отговори Ваня Григорова от КТ "Подкрепа“.