Буковски живее във Великобритания от 1977 г. Повдигнати са му обвинения по 11 точки. Той ще се яви пред съда в Кеймбридж на 5 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Някои от притежаваните от него снимки са класирани в "категория А" - най-крайната по британските критерии.

Руската емисия на Би Би Си обаче цитира негово изявление, в което той "категорично отрича да е произвеждал непристойни или забранени фотографии, псевдофотографии или видеозаписи на деца". Всъщност изобщо не съм имал контакти с никакви деца в течение на много години, заявава още Буковски.

"Тези шокиращи обвинения ме застигнаха в период на тежко заболяване и шансовете ми за оздравяване са напълно неопределени. Въпреки това възнамерявам с цялата си енергия да се защитавам срещу всички обвинения. Поради здравословното ми състояние и необходимостта от консултации с юристи няма да мога да давам каквито и да било интервюта и да коментирам хода на делото", добавя Буковски.

Той бе един от първите критици на принудителното изпращане на съветските дисиденти в психиатрични клиники през 70-те години.

Самият той е прекарал 12 години в такова заведение, преди да бъде заменен за бившия чилийски комунистически лидер Луис Корвалан през 1976 година.

През последните години Буковски е яростен противник на Кремъл и на руския президент Владимир Путин.