От началото на другата седмица с децата започват работа психолози, ще започне и монтирането на камери за видеонаблюдение в детската градина.

Това са мерките, които са взети от общината до момента, след като в интернет се появи видео, на което се вижда насилие над деца от страна на възпитателите. На кадрите се вижда как се скубят и обиждат 5-годишните деца.

Директорката на детска градина "Брезичка" Събка Недева е освободена от поста заради това, че не е оказала контрол върху педагозите, съобщи заместник-кметът по образование в Общината Йорданка Ананиева.

Отстранена от работа е и помощник-директорката Ваня Стоянова, напуснала по собствено желание е възпитателката Милена Иванова, срещу която е подаден сигнал в прокуратурата. Другата "героиня" от клипа -  учителка Весела Петрова, е в болнични, но като се върне на работа ще бъде уволнена. От общината обещаха да подадат сигнал в НОИ, за да бъде проверена достоверността на болничния й.

По-рано тя отрече да е имало шамари, а пръчките, които се виждат във видеото, били част от репетиция на танц. За колежката си Милена Иванова заяви, че е добър педагог и не пожела да коментира повече.


Директорката на градината пък потвърди, че учителките са отказали да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Това обаче за нея не било индикация, че има проблем.

Местата на отстранените от работа ще бъдат заети от работещи в градината. Една от учителките в момента е в отпуск, но той ще бъде прекратен, за да може тя да започне работа още в понеделник, съобщи още Йорданка Ананиева.
От понеделник детската градина ще има временно изпълняващ длъжността директор. След това ще се обяви конкурс за нов директор и нов състав, уточни зам.-кметът.

По случая  прокуратурата разследва тормоз над 5 деца в детската градина, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV. По думите й още в рамките на днешния ден и в началото на следващия ще имаме достатъчно данни, за да вземе прокурорът решение за кое престъпление да образува досъдебно производство. 
Събират се данни за причиняване на телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице или за изтезаване на малолетни лица.

"Насилието над деца, независимо дали в детска градина, или с увреждания е абсолютно недопустимо явление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и ще преследва извършителите по всички направления“, каза още говорителят на главния прокурор.

Кметът на Бургас: Кадрите на тормоз в ОДЗ са ужасяващи >>

И тази сутрин родители разказаха пред БНТ, че заснетото в клипа не е изолиран случай на насилие.  Други майки и бащи обаче се обявиха в защита на възпитателите.

Днес се очаква становището на социалните служби по случая с шокиращите кадри на агресия срещу деца в детската градина. Засега остава тайна кой е поставил камерата. Тя е била поставена в занималнята на децата и снимала в продължение на седмица. Родители стигнали до това решение, след като подавали сигнали за агресия, но не срещнали разбиране от ръководството на градината.

Една от майките разказа, че с детето й работи психолог. Забелязала, че има проблем, след като започнало да проявява агресия към играчките си – както словесна, така и физическа.

Друго дете пък било с насинени крака. Малчуганите били удряни, защото не можели да се справят със задачите от учебния процес, твърдят родителите. Възпитателките дори обиждали някои от децата заради наднорменото им тегло.