Служителите на зоопарка казаха, че решението да се стреля по животното е било трудно, но неизбежно.

Над 6000 души са подписали петиция с призив да бъдат наказани родителите, които са оставили детето си без надзор, съобщиха Ройтерс и АП.

"Горилата загина, защото родителите на детето не са се грижили за него. В противен случай то нямаше да падне в ограждението. Тези родители трябва да понесат отговорността за това, че са оставили детето си без надзор. Справедливост за горилата Харамбе", е написано в петицията.

Неин аналог във Фейсбук е подкрепен от над 2000 души.

В събота служители на парка застреляха тежащата повече от 180 килограма мъжка горила на име Харамбе, за да спасят четиригодишно момченце, озовало се в клетката й. Животното бе убито десет минути, след като горилата хванала детето и по думите на директора на зоопарка го повлякла със себе си.

Детето бе откарано в болница без наранявания, опасни за живота. То вече е изписано и е добре.

Фейсбук страницата "Справедливост за Харамбе" бързо събра около 2000 харесвания. Хората питат защо е трябвало да бъде застреляна горилата, която е от застрашен вид и по принцип не напада, ако не е предизвикана.

Директорът на зоопарка обясни, че е било преценено, че дори само заради огромната маса на горилата детето е било в смъртна опасност, а и животното е било неспокойно. От зоопарка не рискували да използват успокоителни, понеже те нямало да приспят веднага едрата горила.

Според очевидци преди случката момченцето било чуто да повтаря, че иска да отиде при горилите. Малко след това то се покатерило на оградата и паднало от около 3,7 метра в плиткия ров с вода около мястото, където били горилите. Детето седяло и гледало към животното, което докоснало ръката и гърба му. В един момент изглеждало, сякаш му помага да се изправи.

Двама свидетели казаха, че горилата според тях се опитвала да предпази детето, докато не се уплашила от виковете на хората. Тогава го извадила от рова и го помъкнала към друга част от клетката.

Според очевидец майката била в парка с още няколко малки деца.