Пълният ужас на човешката трагедия, разгръщаща се по бреговете на Европа, намери израз в снимки, показващи безжизненото тяло на малко момче, което беше сред най-малко 12 сирийци, удавили се при опит да стигнат до гръцкия остров Кос. Това пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Вижте снимката >>>

Кадрите дадоха представа за извънредните рискове, които поемат бежанците в стремежа си да стигнат до Запада.

Една от снимките показваше дете с тъмна коса, облечено в червена тениска и къси панталони, изхвърлено от морето и лежащо с лице към земята на брега недалеч от турския курортен град Бодрум.

На друга снимка се виждаше полицай с мрачно изражение, отнасящ малкото тяло. За няколко часа тя се превърна в най-популярната снимка в Туитър, отбелязва изданието.

Турски медии идентифицираха момчето като Айлан Курди на 3 години и съобщиха, че петгодишното му братче е умряло по подобен начин.

Според разпространената информация двете деца идвали от сирийския град Кобане, където по-рано тази година се водеха ожесточени сражения между групировката "Ислямска държава" и кюрдските сили, посочва "Гардиън".

Трагедията с двете деца, загинали при потъване на препълнен със сирийски бежанци плавателен съд на път за Гърция, предизвика огромна вълна на съчувствие в Европа и засили дебатите на континента за това как да се действа в отговор на влошаващата се мигрантска криза, изтъква британският в. "Дейли телеграф".

Кадрите се превърнаха в обединителен център за тези, които настояват, че Европа трябва да отвори вратите си за бежанците.