Заедно с него бяха погребани и 5-годишното му братче Галиб и майка му, които също се удавиха при опит да стигнат до Европа.

Оцелелият баща - 40-годишният Абдулах Курди, няколко пъти опитва да достигне Европа сам. Едва не се удавя, докато прекосява реката в Одрин, Турция. Достига границата на България, където е заловен и върнат обратно.
Накрая решава да тръгне през морето до Гърция със семейството си, предаде БНТ.

Вижте снимки >>

Дядото на малкия Айлян Курди разказва историята на тяхното пътуване.

Опитаха се няколко пъти да прекосят морето. Казваха, че има много удавили се. Помолих ги да се върнат. Обещаха да тръгнат обратно още утре, но са решили да опитат за последен път”, спомня си Шейки Халид

Семейството плаща 2 хиляди евро, но вместо моторна лодка за пътуването получава надуваем съд, който се преобръща в бурните води. Абдулах Курди се опитва да спаси живота на двамата си синове, докато жена му Рехан го умолява: само дръж главата му над водата.

Голяма вълна обърнала лодката, в която били още бежанци, тръгнали от турския бряг към гръцкия остров Кос в Егейско море. Бащата хванал по едно дете в двете си ръце и опитвал да се придържа към обърнатата лодка. Мъжът не спирал да крещи:

“Дишайте, дишайте, не искам да умирате!”.

Първо осъзнал, че по-голямото момче е мъртво, вероятно нагълтало се с вода под някоя от вълните. Осъзнал, че трябва да го пусне във водата, за да се опита да спаси другото дете. После се вгледал в лицето на Айлан и видял кръв в очите му. Тогава с ужас осъзнал, че и той е мъртъв.

Абдула се огледал, за да види къде е жена му Рехан. Видял тялото ѝ да плува “като балон” над водата и разбрал, че тя също се е удавила.

Контрабандистът каза, че вълните са много високи, скочи от лодката във водата и избяга. Опитах се да направлявам лодката, но една висока вълна я преобърна”, разказа Абдулах пред журналисти.

Той се борил още 3 часа с водата, преди да се добере обратно до турския бряг, където бил намерен в несвяст.

Сега не искам нищо, казва Абдулах и добавя:

Има ли някой, за когото децата да не са ценни. Моите бяха чудесни. Събуждаха ме сутрин и казваха: Татко, хайде да играем. Сега всичко си отиде. Исках да дам на децата си по-добър живот в Европа, но всичко се срина. Надявам се на мир в региона. Няма да напускам моят град след погребението, никъде няма да ходя".

Сестра му Тима Курди пък казва:

Преди два дни получих смс от него – тръгваме, сега тук е 4 сутринта. Сега съм загрижена за брат ми. Не мога да си представя как се чувства. Един баща загубил децата си, безсилен. Затова искам всички да ме чуят – върнете се, най-вече тези, които са в турция, в Бодрум. Не искам други семейства да се удавят.

Гибелта на малкия Айлян избухна като политическа бомба в Близкия Изток и в Европа, та дори и в държави като Канада. Властите там трябва да дават обяснение защо не е издадено разрешение за законна имиграция на семейството на Курди. Абдулах, който е бивш бръснар и брат му Мохамад, са искали да отпътуват за Канада с финансовата помощ на сестра им. 43-годишната Тима Курди живее във Ванкувър от години.

Впоследствие се оказва, че тя е решила първо да помогне на по-големия брат Мухамад, а Абдулах не е подавал молба за убежище в Канада.

В същото време трафикантите, отговорни за смъртта на 3-годишния Айлян Курди, бяха задържани, предаде Ройтерс. По-рано днес турски съд издаде заповед за задържането на четиримата сирийци, след като прокуратурата ги обвини за смъртта на най-малко 12 души, сред които и детето. Те са обвинени в нелегален трафик на мигранти и причиняване на смъртта на няколко души заради „съзнателна небрежност”.

Междувременно президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган заяви, че целият западен свят е виновен за смъртта на Айлян и изтъкна, че турската брегова охрана е спасила огромен брой имигранти.