В София отново хванаха пиян баща да кара детето си на училище, предаде bTV. Само преди дни друг баща, Тони Ненов, на път за детската градина на дъщеря си, помете две коли.

Скандалното в днешния случай е, че освен детето, до него, в колата, е била и съпругата му. Жената е имала книжка, но не е шофирала.

Мъжът й не е успял да вземе левия завой и е влязъл в насрещното. Като по чудо платното е било чисто и се е разминало без блъснати коли. По чиста случайност на светофара е имало патрулка и полицаите са го спрели за проверка.

Дрегерът му отчел малко над 3 промила алкохол в кръвта. Заради профилактика на енергото патрулката е изпратена в „Люлин” да регулира светофара. Именно тогава хващат зад волана таткото, който лъха на алкохол и шофира.

"Водачът беше учуден от показанията на апарата и каза, че е уморен, а не е употребил алкохол (...) Каза, че карал детето си на английски и щял да закъснее за часа”, разказа полицай.

Шофьорът първо заявил, че не е близвал алкохол, защото карал две нощни смени в охранителна фирма. После обаче признал, че си пийнал – при това бира и мастика. Съпругата казала, че не е забелязала водачът да е пил.

Подобни прояви - да се пие и шофира в присъствието на деца, са непростими, твърдят от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Има интересна практика в съседна Сърбия. И според нея - ако родител извърши нарушение в присъствието на дете, той понася двойна санкция заради лошия пример който дава.

От асоциацията ще предложат двойната санкция за пияни родители зад волана да се разпише и в българското законодателство.

Глобите у нас са символични и не са актуализирани от 10 години. Законът предвижда до 500 лева глоба, пробация или максимум година затвор за това, че се шофира с алкохол. Две години без книжка грозят всеки шофьор, ако откаже да бъде тестван с дрегер.