След като семейство иска да осинови конкретно дете, директорката на дом му поиска пари, разказва медията. След това пред камерата отрича да го е направила.

В края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители. Забелязва, че другите доброволци избягват едно от бебетата от ромски произход с вроден сифилис и решава да го осинови.

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови. Стефка и съпругът й Патрик обаче получават всички уверения, че това е възможно.

Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето.
Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно й трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да й помогне. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро.

Те отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Семейството се обръща към съвета и към неговия председател Цветелина Василева, която заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

„Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра”,
казва Василева.

Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

Директорката на дома отказва официално интервю. Тя заявява, че казаното от семейството не е вярно.

Патрик и Стефка алармират институции и у нас, и в чужбина. 
Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева.

След това детето, което искат да осиновят, е дадено за осиновяване на друго семейство.

Двамата родители създадоха група във Фейсбук за честно осиновяване.

По повод случая им екип на Нова телевизия използва подставено семейство, което иска да осинови дете с изискванията да е здраво, бяло и да е момиче.
Семейството се свързва с адвокат Благородна Бунева, която иска директно 10 000 лева.
Мнимото семейство обаче първо трябва да бъде вписано в регистъра за осиновяванията.

Процедурата отнема най-малко три месеца, а след това всичко е лесно. Социалният работник пък получава 500 лева.

На семейството предлагат и да намерят майка, която да даде новороденото си дете, а съпругът осиновител да го припознае за свое.

Пред Нова телевизия адвокат Бунева отрича да се занимава с продажба на деца, както и да е помагала срещу пари на семейства да си осиновят деца.
На въпрос за поисканите от нея 10 000 лв. тя обяснява, че това са адвокатски хонорари.

Разследването на телевизията продължава.

В края на юли при спецоперация на ДАНС бе разбита организирана престъпна група за трафик и продажба на новородени деца.

Над 3200 деца са вписани в регистъра за осиновяване у нас.
През миналата година са осиновени едва 737 деца.
Деинституционализацията е започна през 2010 г. и трябва са завърши през 2025 г. със затварянето на всички 137 домове за деца в страната и заместването им с алтернативни услуги.

Според доклад на Българския хелзински комитет 2664 деца са напуснали институциите и са настанени в приемни семейства или центрове от семеен тип. Около 3800 продължават да живеят в домовете.