Момчето се почувствало зле в час по физическо в столичното 81-во СОУ "Виктор Юго". Учителите веднага са се обадили на тел. 112, дошла линейка, която го откарала в болница "Света Анна". По-късно в продължение на час лекарите безуспешно правили опити да възстановят сърдечната дейност.

"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова бащата през сълзи.
 
Според Златко Желев е абсурдно в 21 век да няма училищни лекари.

"Цялата ни образователна система е абсурдна. Здравната ни система - още повече. Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете", каза още той.

На тел. 112 са получени 4 обаждания в рамките на минути, като последното е било от бащата.
"Сигналът е приет много бързо, много бързо е обработен и е предаден в Центъра за спешна помощ", каза Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112“. Проверката е установила, че са получени 4 повиквания.

"Първото е в 13,55 ч. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14,08 ч. е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14,10 ч. се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува", обясни Недялкова.
 
Все още от Спешна помощ не са коментирали. От здравното министерство заявиха пред Дир.бг, че засега нямат коментар. 

По информация на лекарите преди време детето няколко пъти е било на консултации в столичната Трета градска болница, т.е. явно е имало сърдечни проблеми. Самият баща казал на учителката, която му се обадила, че и друг път му е прилошавало. Има съмнения, че Теодор е получил инфаркт.

Златко Желев обаче опровергава информациите, че първо учителят по физическо е звънял на него и той е казал: "Нищо му няма, напръскайте го с вода".

„Няма нищо вярно, че детето не е било водено на доктор. Миналата година също припадна. Водихме го при проф. Габровски в „Пирогов". На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета болница, при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол. Беше най-енергичното и усмихнато дете", каза бащата, цитиран от "Труд".

По думите му пристигналата в 14.20 ч. линейка не е била оборудвана, а екипът е разполагал само с апарат за изкуствено дишане. Бащата отново упрекна служителите на Бърза помощ, които са били с необорудвана линейка и обяснили, че нямат достатъчно коли.

Той разказа, че учителят по физическо е успял да свести Теди. Момчето обаче се хванало за гърдите и повърнало. След това пак припаднало, допълва покосеният баща, който заедно със свой колега карал с бясна скорост по софийските улици, за да опита да спаси детето си.