Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се самосезира във връзка с инцидента на 5 март, когато дете бе изпуснато от лифта в курорта Боровец.

ДАМТН е установила, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация при спазване на всички норми на безопасност, съобщиха от пресцентъра на агенцията, цитиран от БНТ.

Инцидентът с лифта е резултат на човешки фактор, който за съжаление не може да бъде изолиран.

Инструкцията за ползване на съоръжението е съобразена с тази на производителя и в нея липсва вменено задължение на операторите да съдействат на клиентите, както и липсва задължение и отговорност по отношение на положението на тялото на всеки един от пътниците.

Въпреки спазването ѝ вследствие на допуснатия инцидент, застрашаващ живота и здравето на возещите се, ДАМТН ще състави два акта за установени административни нарушения на дружеството, експлоатиращо лифта за нарушения на Наредба за безопасната експлоатация и технически надзор на въжени линии.

На лицето, придружавало пострадалото дете, също ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на цитираната наредба.

Размера на санкциите и глобата ще бъдат определени след окончателното произнасяне на разследващите органи.

Независимо, че на лифта има персонал, пълнолетните лица, които придружават непълнолетни или малолетни, носят отговорност за тях и следва да спазват указанията за ползване на лифта и да реагират адекватно на ситуацията.

Експертите на ДАМТН обръщат внимание, че когато такива съоръжения се използват от деца, те задължително следва да бъдат с придружител, който отговаря персонално за тяхната безопасност и спазването на изискванията, посочени на информационните табели, поставени в зоната на съоръжението.

Окончателният извод за наличие на действие или бездействие на служителите и придружителя е в правомощията на разследващите органи.