Информацията за инцидента бе подадена от кипърската полиция днес, съобщи БНР.

Около 9 ч. тази сутрин консул Ралева се е опитала да вземе от детска градина чуждо дете – 4-годишното момиченце на техническия сътрудник в Консулската служба Виолета Несторова.

Пред учителките, Виолета Ралева обяснила, че ще вземе дъщерята на своята подчинена, за да я заведе в друго училище, в което учат и нейните деца. Учителките обаче се усъмнили и се обадили на майката на детето, която отрекла да е давала разрешение на Ралева за преместване на дъщеричката й.

При опита на възпитателките да приберат момиченцето, Виолета Ралева е започнала да го дърпа от ръцете им. Извиканата спешно полиция е задържала българския консул за разпит. Разследването продължава.

Като български консул Виолета Ралева отговаря за контактите с полицията и другите компетентни служби на Кипър във връзка с административното обслужване, правата и защитата на нашите сънародници на острова, но самата тя стана център на криминален случай.

Ралева е в Кипър от август, когато поела поста на ръководител на Консулската служба след дотогавашната си работа в Националната агенция по приходите. Въпреки краткото й пребиваване вече има много оплаквания срещу нея, както от български, така и от кипърски и чуждестранни граждани.

Жалбите са за бавене на издаването на документи извън посочените срокове, за изискване на допълнителни документи и справки, за отправяни заплахи. Сигнали срещу нея и нейната работа са подавани и в Министерството на външните работи на Кипър.

От българското МВнР съобщиха, че по нареждане на министъра на външните работи Даниел Митов са предприети действия за незабавно отзоваване на Виолета Ралева и прибирането й обратно в България. Предприемат се всички необходими мерки за изясняване на случая, след което ще бъдат сезирани съответните компетентни институции, допълват от ведомството.