Семейството твърди, че смъртта на детето е резултат от погрешно поставена диагноза и обвинява затова личния лекар, предаде БНР.

Родителите са подали жалби в прокуратурата в Кърджали и в местната здравно-осигурителна каса. Започнала е проверка.

Случаят на семейство Халибрям започнал на 12 август, когато 3-годишният Юсуф вдигнал висока температура. Детето повръщало и имало болки в корема. Майката Севим не успяла да свали температурата и потърсила личния лекар, който поставил диагноза остър тонзилит или възпалено гърло.
Ден по-късно, след консултация по телефона, на детето е предписан антибиотик. Състоянието му обаче рязко се влошило и родителите потърсили помощ в болницата в Кърджали. Поради липса на детски хирург, ги изпратили в пловдивска клиника, където са направени 2 операции. Въпреки усилията им, малкият Юсуф починал на 18 август.

Личният лекар Евгения Иванова обаче твърди, че е поставила правилна диагноза. Никой не й бил казал, че детето го боли коремчето. Ако знаех това, симптоматиката на заболяването щеше да бъде различна, както и диагнозата, казва д-р Иванова, цитирана от Дарик радио.

В Районната здравна каса в Кърджали върви проверка по случая. Резултатите от нея ще бъдат готови на 23 септември, каза директорът на институцията д-р Соня Ангелова. Тя обаче уточни, че за спазването на медицинските стандарти компетентната институция е Изпълнителната агенция “Медицински одит“.
Като хипотеза е възможно да се стигне до налагане на имуществени санкции и глоби, каза още директорът на местната здравна каса.