Това съобщи пред „Фокус” Татяна Белева от пресцентъра на болничното заведение. Детето е било доведено в изключително тежко състояние от болницата в Сливен, където преди това е лекувано с усложнения от грип.

Първоначално то е било настанено в Клиниката по детски и генетични заболявания, а след обстоен преглед се установява, че страда и от сърдечна недостатъчност. Веднага е прието в Детска хирургия, където са му направили интервенция за дренаж, за да изтеглят гной от гръдната кухина, обясниха лекарите от клиниката. Поставен е бил и апарат за аспирация, тъй като капацитетът на белите дробове е бил едва 30-40%.

По време на няколкочасовия си престой в отделението на детето са били направени всички задължителни медицински прегледи, изследвания и процедури. Фаталният край, следствие и на получените усложнения, е бил неизбежен, твърдят от лечебното заведение.

Родителите на малката Яница разказаха пред bTV, че тя е вдиганала температура на 6 февруари, прегледана е от педиатър в Сливен и са й предписани единствено сироп и капки за нос. След четири дни състоянието й се влошило и тя е била хоспитализирана в сливенската областна болница. Там започнали масивно антибиотично лечение с три вида антибиотици, след като констатирали двустранна пневмония.

Според родителите има забавяне в действията на лекарите в сливенската болница и на тези в Пловдив. Те смятат,че детето е трябвало да бъде приведено в интензивно отделение в Пловдив, а не в детско отделение.

В петък сутрин от пресцентъра на сливенската болница "Д-р Иван Селимински" съобщиха, че детето е било прието там на 10 февруари между 11 и 12 часа с висока температура и сринат имунитет. Направената рентгенова снимка показва много тежка двустранна пневмония, масивна-вляво. Веднага е започнато  лечение с три вида антибиотици. След 48 часа е направена контролна рентгенова снимка, която показва наличие на пристенен излив.

Това е причината началникът на детското отделение д-р Люба Бъчварова да насочи детето за активна аспирация към гръдна хирургия на Университетската болница в Пловдив. Д-р Бъчварова информира, че са пристигнали резултатите от направени микробиологични изследвания. Те показват, че се касае за стафилококова пневмония.

Това е втори случай на смърт след усложнения в Детската клиника в болницата, преди по-малко от месец почина и 6-годишно момченце от Харманли.

Само преди седмица пък в поликлиника в София издъхна друго 2-годишно момиченце с остра дихателна недостатъчност. Майката и бащата на Анастасия заявиха, че извиканата линейка се е забавила и заради това тя не е могла да бъде спасена. Проверка на здравното министерство обаче установи, че детето е починало още преди да бъде подадено обаждане към Спешна помощ.

Последна актуализация на 18 февруари в 9.15 ч.