Детето отказало да запази минута мълчание и да участва в проява на солидарност в училището му ден след нападението над редакцията на "Шарли ебдо", когато бяха убити 12 души, заяви полицейски комисар Марсел Отие, цитиран от Франс прес и БТА.

Според учителя на детето, то се изказвало в подкрепа на двамата братя, атакували сатиричния седмичник.

Директорът на училището решил да съобщи в полицията.

Комисар Отие подчерта, че по никакъв начин не става въпрос за жалба.

"Повикахме детето и баща му, за да се опитаме да разберем как момченце на осем години може да бъде наведено на мисълта да прави толкова радикални изказвания", обясни той.

С детето разговаряли 30 минути преди да изслушат бащата.

"Очевидно момчето не разбира онова, което казва. Не е ясно откъде е взело тези думи", каза комисар Отие.

Група срещу ислямофобията във Франция разкритикува предприетите действия.

"Бащата и синът му са дълбоко шокирани от това отношение, илюстриращо колективната истерия, в която изпадна Франция от началото на януари", коментира в комюнике сдружението.

Преди време стана ясно, че четирима френски гимназисти ще бъдат дадени на съд, след като възхвалили в интернет атентата срещу "Шарли ебдо".

"Не сме Шарли и никога няма да бъдем, банда малки кучки. Каквото посееш, това и жънеш", написал на страницата си във Фейсбук един от младежите, на 15 години.

Посланието, написано върху снимка на групата, било забелязано от техен съученик, който уведомил ръководството на гимназията.

На 25 март тийнейджърите ще се явят пред съдия, за да им бъдат повдигнати обвинения във възхвала на терористични актове чрез обществена телекомуникационна мрежа, съобщи прокуратурата в град Мо.
Те може да бъдат осъдени на до три и половина години затвор.