Малката Яница, която била точно на 1 година и 9 месеца, е приета в детското отделение на сливенската болница на 10 февруари между 11.00 и 12.00 часа. Била е с висока температура и сринат имунитет. Направената рентгенова снимка показва много тежка двустранна пневмония, масивна-вляво. Веднага е започнато масивно антибиотично лечение с три вида антибиотици. След 48 часа е направена контролна рентгенова снимка, която показва наличие на пристенен излив.

Това е причината началникът на детското отделение д-р Люба Бъчварова да насочи детето за активна аспирация към гръдна хирургия на Университетската болница в Пловдив. Д-р Бъчварова информира, че са пристигнали резултатите от направени микробиологични изследвания. Те показват, че се касае за стафилококова пневмония. Лекарката информира, че по думите на родителите детето е вдигнало висока температура на 6 февруари, неделя. В понеделник сутринта е заведено на лекар, във вторник – също. Лекувано е симптоматично, уточниха от болницата.

Вчера родителите заявиха, че първоначално на Яница са били предписани само сироп и капки. Според майката и бащата детето е лекувано няколко дни в сливенската болница, без да е направено необходимото, въпреки че детето е било в тежко състояние.