Това стана при гласуването в парламентът на второ четене на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Този текст предизвика гневът на опозицията, която го обяви за лобистки и дори обвини шефката на земеделската комисия Десислава Танева в личен интерес към законопроекта.
От БСП и Синята коалиция дори поискаха оставката й като шеф на комисията. Впоследствие самата Танева оттегли предложението си.

Промяната облагодетелстваше арендаторите за сметка на малките собственици и големите инвестиционни фондове в земеделски земи.

Депутатите решиха още общинският съвет да взима решения за промяна на предназначението на мери и пасища с мнозинство две трети от общия брой на общинските съветници. До сега се изискваше мнозинство от три четвърти. 

Отдаването на земите от общинския поземлен фонд, с изключение на мерите и пасищата, под наем или аренда ще се извършва чрез търг или конкурс при условия и по ред, определени от общинския съвет, гласуваха още народните избранници. Срокът на договора за наем не може да бъде по-дълъг от 10 години. Земите от общинския поземлен фонд могат да се отдават без търг или конкурс, когато са заети с трайни насаждения или когато не са били използвани две или повече години. Общинският съвет ще може да определя маломерни имоти от общинския поземлен фонд, които могат да се отдават под наем за една година без търг или конкурс, гласуваха депутатите.

Измененията в закона определиха още понятиятието за "масив за ползване" и начина на обезщетяване на собственици със земи от държавния поземлен фонд.