"Идеята на новите контролни екипи е в различни територии от мястото, на което са създадени и работят, да контролират дейностите по добива и търговията с дървесина", обяви земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БТА. 

В Държавното горско стопанство „Ботевград” тя представи мерки за ограничаване на незаконната сеч на дървесина.

В най-амбициозните си планове държавата е предвидила с тези мерки да увеличи приходите от дърводобив с 20%.

Сега по данни на неправителствените организации незаконната сеч е между 1 и 2 милиона кубически метра годишно. Средната цена на 1 кубик дървесина е 45 лева. Сметката показва загуби от 45 милиона лв.

Видин, Мездра, Враца, Берковица и Ботевград. Това са местата, където е засечен най-много незаконен дърводобив. Затова и новата система за контрол беше представена в един от рисковите райони - Ботевград.

"Въвеждаме по точно определен график маркирането на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина”, обясни министърът на земеделието и храните.

Мерките трябва да започнат да функционират до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията с дървесина от мястото, където е добита, до склада и преработката.

Следата на всяко дърво ще започва от момента на отрязване. След като дърветата бъдат свалени от гората с кон, се поставя върху тях и пластмасовата пластина.

Експертите се заканват, че ще сложат край на неколкократното ползване на превозен билет.

Министърът коментира, че само за някои от мерките ще има нужда от изменения в нормативната уредба, като наредби и подзаконови нормативни актове в Закона за горите.

По думите ѝ те ще включват изисквания за регистрация на лицата, които извършват дейности в горската територия.

„Ако такова лице има издадени вече актове за нарушения, то няма да може да получи повторно регистрация”, обясни Танева и допълни, че в момента този режим е достатъчно либерален.

Предвижда се да бъдат въведени и териториални единици за охрана в рамките на тези горски предприятия.

„Ще въведем и допълнителни изисквания по отношение на налагане на административните наказания. До края на тази година те ще бъдат инициирани”,
добави тя.