По думите на Атанасова няма много добър диалог между институциите за тази година и половина, откакто д-р Константинов е начело на ведомството, а и отношенията между НЗОК, БЛС и пациентските организации също са много обтегнати.

"Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. Ние в Народното събрание сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия", заяви Десислава Атанасова.

Тя припомни, че част от предложените от министър Константинов мерки за намаляване цените на лекарствените продукти са законодателни.
„На всички е ясно, че промяна в законодателството за пет дни не може да има", коментира Атанасова.

Вчера Стефан Константинов предложи с промяна в два закона - за здравното осигуряване и за лекарствените продукти в хуманната медицина, цените на лекарствата да се върнат към стойностите от 2010-2011 г. По думите на здравния министър промяната в Закона за здравното осигуряване ще позволи цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, прехвърлени от МЗ, да не надвишават цените им от 2010 г.

Председателят на здравната парламентарна комисия обаче коментира, че Константинов е имал достатъчно време да промени подзаконовата нормативна база. "Не е сега моментът да се въвеждат промени. Голяма част от неговите предложения са добри, но са закъснели", смята Атанасова.

По-късно Стефан Константинов отказа да отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента, свързан с изказването на Атанасова. Той обаче заяви, че "депутатите от ГЕРБ трябва да застанат зад мен, защото в крайна сметка трябва да се видят резултатите", предаде БТА.
"Може един човек да казва истината, трябва да се гледат фактите. Имам добър диалог с народните представители и с премиера. Първо съм дал клетва пред държавата, след това имам ангажимент и към премиера и доколкото той върши работа в полза на държавата, аз твърдо го подкрепям. Всичко надолу е въпрос на лично тълкуване”, категоричен е Константинов, цитиран от "Фокус".

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че ще изчака още 5-6 дни преди да вземе решение дали да смени здравния министър, ако не се справи с лекарствата. "Всеки е с оставката си в джоба", лаконичен бе министър-председателят.