В декларация от трибуната на Народното събрание Боряна Георгиева обясни, че седем народни представители са заявили участие за срещата на българските медии в Молдова, която се е състояла в началото на октомври. За самолетни билети и настаняването на тези депутати парламентът е похарчил 10 165 лв.

В крайна сметка се оказа, че на този форум като гост от Народното събрание присъствах само аз, заяви Георгиева. По думите й от разходите са възстановени само 1837 лв., остават още близо 7000 лв.

"Колеги, знам, че за някои тази сума е смешно малка, но това са пари на българския данъкоплатец и ние нямаме никакво право да пропиляваме дори и стотинка. Най-малкото защото така показваме отношението си към хората и техните средства. Още повече, че това е годишната заплата на един български гражданин", подчерта Георгиева.

Тя се обърна към председателя на парламента като предложи напразно изразходваната сума да бъда възстановена от депутатите, които са заявили участие, но не са отишли.

"Така ще дадем ясен знак, че като народни избраници ни е грижа за всеки лев, който парламентът харчи и че можем да носим отговорност за разходите, които тази институция прави заради нас", посочи Георгиева.

"Силно вярвам в максимата, че както се отнасяш към стотинката, така се отнасяш и към милиона. Нека покажем, че сме разумни и отговорни хора и не харчим безотговорно парите на данъкоплатците", призова тя.

"Мисля, че и случващото се днес дава обяснение защо е било постъпено тогава по такъв начин", коментира председателят на парламента Димитър Главчев.

След скандалите в НС вчера, днес то започна работа чак след третия опит да събере кворум, тъй като от БСП и ДПС не дойдоха. От левицата обявиха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато Димитър Главчев не бъде отстранен и внесоха в деловодството на Народното събрание такова искане с 88 подписа.