Това гласуваха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за пътищата.

Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 г.

За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки.

За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

При определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

Шофьор, хванат без винетка, ще заплаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство.

Основание за заплащане на тази такса ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа.

Въвеждането на таксата е вследствие на установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.