Народните представители приеха промените в Правилника за дейността и организация на Народното събрание.

Предложението за коледната ваканция бе внесено от председателя на Правната комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Това е парламентарен позор! Това е предизвикателство към 6 милиона българи, които по Коледа и Великден почиват само няколко дни, докато депутатите си гласуваха царска ваканция", коментира независимият депутат Велизар Енчев. Отхвърлено бе предложението му за съкращаване на ваканцията, предаде "Фокус".

Човек, който е следил хората дали са в църквите на Великден, няма право сега да говори за тях, коментира Георг Георгиев от ГЕРБ, акцентирайки върху агентурното минало на депутата, предаде БТА.

Патриотите защитиха ГЕРБ като в рамките на дебата Димитър Байрактаров от ПФ се обърна с шеговит тон към предложението на Енчев.

За да бъдат задоволени всички "популистки щения", в промените в Правилника на НС, да бъде забранено храненето и пиенето на вода в парламента, както и вместо ваканция народните представители да бъдат изпращани в каторга, предложи Байрактаров.

Обвинения, че води предизборната си кампания от парламентарната трибуна Велизар Енчев получи и от ГЕРБ.

Снежана Дукова поиска да разбере дали независимият депутат има медийни пакети и как ще ползва 40-те хиляди лева за кампания.

Беше прието всяка сесия на Народното събрание ще се открива с химна на Република България. „За“ предложението, направено от ПФ, гласуваха единодушно 77 депутати.

Валери Симеонов от ПФ заяви, че с химна ще се покаже съпричастност към символите, службата и родината, с което депутатите ще дадат своя личен пример. Според него възпитанието на нацията се извършва и от политическото ръководство на държавата. По думите му трябва да се даде пример за родолюбие и преклонение пред символите на България.

Не се прие идеята на ПФ и "Атака" времето за гласуване занапред да е до 1 минута (сега е до 30 секунди), но не по-малко от 30 секунди (сега е 15 секунди).

По време на дебатите квесторите на Народното събрание отстраниха Филип Попов от БСП от пленарната зала. За това настоя председателстващият пленарното заседание Димитър Главчев, след като социалистът отказа да си седне на мястото и настояваше да му бъде дадена думата за процедурно предложение.