Предварително знаехме, че ще има проблеми в мнозинството. При изготвянето на програмната декларация беше ясно, че по някои въпроси има несъгласие. Това се отнася особено за ПФ и АБВ, да не кажа в съвсем незначителна степен за РБ, каза още съпредседателят на на ПГ на РБ Радан Кънев за срещата си вчера с премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

Време беше някой да го каже на толкова високо ниво, за да го чуят всички”, добави той.

Във връзка с това, че от Патриотичния фронт са останали недоволни, че не са присъствали на срещата, Кънев обясни, че не може да коментира този въпрос.

По-рано днес Борисов се обърна от парламентарната трибуна към партньорите на кабинета, че е некоректно към ГЕРБ във важни гласувания той да няма подкрепата им и да се създава впечатления за подкрепа от ДПС.

"Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Тук има заблуда у министър-председателя", каза обаче съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод критиките на Борисов за липсата на подкрепа от партньорите по определени теми.

Симеонов припомни, че още по време на преговорите за съставяне на правителство от ПФ са заявили, че няма да подкрепят запазването на плоския данък вместо семейното подоходно облагане.

Никъде в предварителната програма не сме казвали, нито те, че трябва да гласуваме 16 млрд. лева дълг, затова не ги подкрепихме”, коментира Симеонов.

Премиерът напомни на депутатите, че ако не бил минал плоският данък (когато миналия ноември БСП предложи отпадането му - б.р.) - ГЕРБ нямало да остане в правителството, а партньорите им отдавна щели да са по родните си домове, "а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи".

Бъчварова е можело да не се съгласи

Кънев призна, че името на Румяна Бъчварова за вътрешен министър е било коментирано на вчерашната им среща с премиера Борисов.

Борисов обяви пред парламента кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Той обяви още, че иска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, за което настояват от РБ и ПФ.

Благодаря на Бъчварова, че се съгласи, защото това беше несигурното вчера. Това е много силен знак за политическа отговорност от ПП ГЕРБ. Така се прави в кризисна ситуация, а и крайно време беше България да има жена вътрешен министър”, коментира Радан Кънев.

„За мен предложението е на ГЕРБ и Борисов, не е имало между нас преговори кой да бъде вътрешният министър. Имаше от негова страна ангажимент, че ще е човек, който в сътрудничество с ДПС и модела „Кой” по никакъв начин не може да бъде подозиран”, каза още съпредседателят на ПГ Реформаторския блок.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Вучков

АНКЕТА: Одобрявате ли предложението на Борисов Бъчварова да оглави МВР?