По време на вчерашното заседание в парламента, пред сградата се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицаи, вследствие на което мъжът беше задържан.

С възгласи "Оставка" и "Стига трИКове" около 200 граждани протестираха пред сградата на Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс. Малка група недоволни от промените в Изборния кодекс очакваха с яйца депутатите на задния вход на парламента.

Вижте снимки >>

До ескалацията се стигна след края на протеста, когато група от десетина души се опита да пробие охраната на Народното събрание откъм задния му вход. На любителските видеокадри се вижда как служител на реда пада на земята, но не става ясно дали е ударен преди това от някого. Въпреки това един от протестиращите беше задържан.

Арестуваният Филип Николов беше отведен в 5 РУП. По данни на МВР мъжът е задържан, защото е ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти.

„Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР”, заяви по Нова телевизия Биляна Коцакова, адвокат на задържания.

„В момента на задържането агресията е била голяма, доста сила е употребена да бъде задържан, въпреки че не е имало съпротива”, допълни адвокатката.

Тя обясни, че Филип Николов е баща на Деси Николовамомичето, станало известно при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Иво Дошев - свидетел на случилото се, разказа пред БНР:

"Имаше черно БМВ с полицейски обозначителни знаци - фуражка на задното стъкло, палка на МВР, лепенка на МВР, паркирано на инвалидно място. Полицаите, освен, че не отговориха на въпросите на гражданите защо този автомобил е паркиран там, те саркастично отговориха „Извикайте паяк“, като ограничиха движението на гражданите по тротоара.

В следствие на това се стигна до ситуация, при която един от протестиращите понечи да мине, те го бутнаха към капака на колата и не бих казал, че стана спречкване, а хората се опитаха да разтърват полицаите и този господин. Фипип Николов с ръката си отмести полицая, който направи две крачки назад, закачи лявото си рамо в пътен знак, огледа се за няколко секунди и артистично, като футболист, се срина на земята".

По думите на Дошев полицаят е един страхотен симулант.

От полицията уточняват, че са установени и други хора, които са хвърляли предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки.

Бившият вътрешен министър, сега председател на ПГ на ГЕРБ, Цветан Цветанов коментира по Нова, че по време на вчерашния протест пред Народното събрание е имало провокация към униформените: 

Имаше определена група от хора, които търсеха провокация. На кадрите се вижда, че полицейските служители имат невероятна психика, за което трябва да бъдат поздравени.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?