Основният аргумент на народните представители бе, че рестриктивните мерки ще бъдат много непопулярни и няма да се приемат лесно от обществото.

От 1 юни обаче ще бъде въведена пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, както и на някои открити, като дворовете на детски градини и училища и детските площадки.

Ваньо Шарков от Синята коалиция заяви, че е хубаво, когато се правят такива предложения, хората, които ги предлагат, да са ходили на стадиона. „Да са били на мач и да видят за какви димки става дума. Ние забраняваме на хората да пушат, а димките и факлите горят. Освен това искам да ви питам, като дойдат AC/DC за последния концерт, как точно ще им забраните да пушат по време на концерта и как точно ще ги проверяват органите. Прекалено е", добави Шарков.

В отговор Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че все пак са здравна комисия и са били на футболни срещи и на концерти: „По принцип стадионите са места, където е хубаво да ходят деца, за да виждат какво се прави там като спорт, а не като пиене, пушене и сбивания. Не е логично на един квадратен метър, където има трима-четирима души на едно място със закупен билет и не могат да се преместят на по-добро място, някой около тях да ги тормози с тютюнев дим. Няма никъде описано, че вторичен тютюнев дим, който се вдишва, е безвреден".

Тримата избраници от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров оттеглиха предложението си да се забрани пушенето и на спирките на градския транспорт.

Обществото не е узряло още. Съгласете се, че все някой пръв трябва да каже: Земята е кръгла. Това рано или късно ще се случи. Може би след пет години, но обществото трябва да почне да привиква към мислене в тази посока", коментира Петър Петров.

Пушенето ще бъде позволено и на летищата, но в специални за тази цел помещения.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова остана доволна от промените, които здравната комисия прие, тъй като били балансирани. "За в бъдеще може да очакваме и различни промени в различни посоки, тоест да се ограничи и на спирките и на много други места", каза Атанасова.