Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Данаил Кирилов, Станислав Иванов и Ивелина Василева от ГЕРБ.

Според вносителите с промените се цели съкращаване на времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, избягване на дългите и тежки процедури по обжалване и отпадане на касационния контрол, когато предмет на ОВОС са обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет за такива.

Същите обекти трябва да са преминали всички съгласувателни процедури, включително етапите по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценка за необходимостта от ОВОС, извършване на консултации, определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада, оценяване на неговото качество, организиране на обществено обсъждане и вземане на решение, както и осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС.

Посочените етапи гарантират участието на обществеността, което е задължителна и съществена част от процедурата по ОВОС, посочват вносителите. Според тях регламентираните изисквания позволяват изразяване на общественото мнение към извършената оценка на най-ранен етап, като е уредена и процедурата за обжалване.

Промените предвиждат и усъвършенстване на правилата и изискванията по ОВОС, като са поставени и конкретни критерии за извършване на задължителна оценка и са регламентирани компетентните органи.