Парламентът ще трябва да приеме законодателни промени, които да позволят незабавно изплащане на гарантираните влогове в КТБ.

Това решиха депутатите след цял ден дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория". Всички парламентарни групи подкрепиха промяната, с изключение на "Атака".
Депутатите от БСП гласуваха с 9 "против" и 18 "въздържали се", а един гласува "за". 

Вижте снимки >>>


Според точка 3, до 6 ноември Народното събрание трябваше да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Най-напред отпадането на тази точка предложи Мартин Димитров (РБ). По-късно ГЕРБ реши да оттегли подкрепата си за спорната точка.

Текстът отпадна със 151 гласа "за" и 7 въздържали се.

Имахме желание да дадем шанс за спасяване на КТБ и на вложителите, чиито влогове не са гарантирани, днес се оказа, че този шанс го няма”, заяви Менда Стоянова, председател на Временната бюджетна комисия.

„Какво трябва да се случи, какво трябва ние да направим, за да гарантираме, че подобни нарушения няма да се случат отново”, попита Стоянова и сама отговори, че трябва да се промени законодателството, включително Наказателния кодекс.

Според редакцията на друга точка (1) Министерският съвет, съвместно с БНБ и КФН, ще трябва да подготви и внесе в Народното събрание промени в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело  - законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете.

Народното събрание ще трябва да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на Европейския съюз (точка 2).
230 000 са тези вложители.

Според Менда Стоянова, изплащането на гарантираните влогове може да стане до края на ноември.

С цел по-ефективна защита на вложителите парламентът препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице с опит в банковата дейност за проследяване на извършените от акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери (точка 3 - предишна 4).

Кои са 4-те точки в решението в първоначалния им вид >> 

Парламентът отхвърли алтернативното предложение на БСП по доклада на
БНБ за КТБ, предложено от Янаки Стоилов:

"Народното събрание приема за сведение доклада на БНБ, като изразява неодобрение на действията на УС на БНБ по надзора на КТБ."

Управителят на БНБ Иван Искров посочи, че Централната банка няма разследващи функции, нито функции да възлага проследяване. Затова той предложи вместо на БНБ, да се препоръча на синдика да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов очаква дела срещу държавата във връзка с КТБ. По думите му заверка на одита на банката ще помогне на държавата в бъдеще по делата.

Той предложи през идната седмица на закрито заседание на временната бюджетна комисия да бъдат обсъдени ефектите, които се очакват в бъдеще.

Във всички случаи ще струва много на държавата и поглеждайки във времето ще има доста негативни ефекти върху публичните финанси”, каза Порожанов.

Консорциум предложи оферта на "споделена с държавата отговорност", но тя бе отхвърлена от Иван Искров и Менда Стоянова.

АНКЕТА: Ще започнат ли плащания за вложителите на КТБ през ноември?