Това заяви самата тя в интервю, излъчено вчера от телевизия А Ер Де и цитирано от ДПА и БТА.

"Никой не може да каже какво ще ни поднесе животът, но аз със сигурност възнамерявам да продължа още четири години", каза Меркел.

В интервюто тя говори по темите за бежанците и инвестициите, а също за отношенията с Турция и НАТО.

Въпреки търканията с баварската партньорска партия Християнсоциален съюз (ХСС), Меркел, водачка на християндемократите (ХДС), отхвърля ограничаването на броя на бежанците, които ще бъдат допуснати в страната.

Изтеглянето на военните от Турция

Меркел каза, че спорът с Анкара около посещението на депутати от Бундестага при германските военни в база на НАТО в Турция със сигурност е неприятен и Берлин ще работи с НАТО за решаването му.

Анкара блокира планирано за днес посещение при германските войници, които служат на разузнавателните самолети АУАКС във военновъздушната база на НАТО в Коня.

След подобен отказ на Турция Германия започна да изтегля войниците си от турската база Инджирлик. Някои депутати настояват за изтегляне и от Коня.

Германските депутати имат право да посещават войниците ни в чужбина. Ако такива посещения им се забраняват, то Германия си запазва правото да изтегли военните си, каза Меркел.