От ЦИК обясниха, че ще изпратят сигналите в прокуратурата и Комисията за защита на личните данни.

На сайта на комисията за първи път всеки може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил.

Омбудсманът Константин Пенчев се оказва, че е подкрепил Национал-демократична партия, съобщиха от кабинета му за Dir.bg.

„Дори не съм чувал тази партия, но щом има ресурса да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии”, коментира Пенчев, цитиран от "Дарик".

Той е потресен от случилото се и е сигнализирал главния прокурор.

Национал-демократичната партия е на Димитър Стоянов и Капка Георгиева. Те я създадоха, след като напуснаха "Атака".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че депутатът от партията Димитър Иванов открил, че е дал гласа си и за Националдемократическата партия.
Борисов обясни в Ямбол, че още не е проверил дали някой не е използвал и неговото ЕГН и подпис заради ангажиментите си вчера, предаде БГНЕС.

Той категорично отхвърли вероятността хора от ГЕРБ да са използвали също чужди данни за последната подписка за евроизборите.

"Ако някой си е позволил такова нещо, ще понесе отговорността си", заяви той.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова пък е "застанала" зад „България без цензура”.

Секретарката на председателя на Народното събрание Михаил Миков също е попаднала в подпискана партия, без да знае.

Независимият Румен Йончев, който стана член на "България без цензура", е в подписката на "Синьо единство".

Десетки музиканти от Софийската филхармония, Ансамбъл "Софийски солисти" и щатния оркестър на Музикалната академия са в подписката на "Глас народен" на музиканта Светльо Витков. Записан е и журналистът Ахилеас Лилов.

Съпругът на независимия кандидат Евгения Банева – Николай Банев, е в подписката на Съюза на комунистите в България. Той самият отрече да е слагал подписа си и заяви, че ще търси правата си, предаде bTV.

В същата подписка - на Съюза на комунистите, са и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, пише OffNews.

Кръстева, заедно с председателя на КРИБ Огнян Донев, е включена и в подписката на Българска национално патриотична партия.

Пред БНР Илко Стоянов от „Глас народен“ заяви, че по никакъв начин не са действали с умисъл и смятат, че това е активно мероприятие срещу малките партии.

От Съюза на комунистите също заявиха, че някой се опитва да ги дискредитира.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че тя не е компетентна да зачеркне от списъците на партиите хората, които откриват, че са подписани.

Всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, но чак след като се установи, че подписът е подправен.

Според Андреев трудно е в момента да се каже дали това би повлияло на евентуалната регистрация на партията, която при всички случаи, независимо от некоректните подписи, е събрала съответно 2500 коректни подписа, които са необходими.
Това автоматично не означава, че съответната партия би могла да бъде заличена.