Вчера Манолова положи клетва като национален омбудсман на България и правомощията й като като депутат бяха прекратени.

Ибришимов беше втори в листата на БСП от Десети многомандатен избирателен район-Кюстендил и сега по право става народен представител.

На изборите през есента на 2014 г. той събра най-висок процент преференциален вот в Кюстендилска област. Подкрепиха го 2201 от всички 8453-има, гласували за коалицията "БСП Лява България" в областта.

За местния вот в края на месеца той бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от левицата.

Въпреки че става депутат, Ибришимов заяви, че няма да се откаже от участие в надпреварата на кметските избори.

"Искам много категорично да заявя - голямата битка за мен предстои в края на октомври, когато ще бъдат местните избори! В същото време, ще поема ангажимента да бъда депутат така, както законът повелява след избора на Мая Манолова за омбудсман", коментира той и уточни, че ако бъде избран за кмет на Дупница, ще напусне парламента.

Иван Ибришимов е зъболекар. Роден е на 26 януари 1977 г. в Дупница в семейството на стоматолога Тодор Ибришимов и рентгеновия лаборант Свободка Ибришимова. Съпругата му също е стоматолог, имат 5-годишна дъщеря.

В годините името му беше свързвано със скандалните братя Галеви, които бяха осъдени на затвор, но успяха да избягат зад граница.

"Вкаран съм изкуствено в темата за братя Галеви. Правил съм зъбите и на двамата, но не съм зависим от тях!", коментира преди няколко дни пред Канал 3 Иван Ибришимов, който има собствен зъболекарски кабинет в Дупница.