Протестиращите влязоха снощи в сблъсък с полицията и нахлуха с взлом в централата на енергийната компания Cuadrilla Resources в с. Балкъмби, на около 55 км южно от Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Фирмата е специализирана в проучвания и сондажи за шистов газ.

Каролайн Лукас, единственият депутат от Зелената партия, е сред няколкото арестувани при протеста срещу добива на шистов газ в Южна Англия, съобщи Асошиейтед прес, пише БГНЕС.

Село Балкъмби стана център на протестите, а активистите се опасяват започнатите в началото на август сондажи да не прераснат в добив.

Повече от 400 полицаи са в района, тъй като демонстрантите открито обявиха намеренията си за "преки действия" срещу обекта на компанията.
Заради протестите от съображения за сигурност компанията Cuadrilla Resources обяви, че ограничава временно сондажите.

Междувременно вчера други демонстранти нахлуха в централата на фирмата в Стафордшир, а няколко протестиращи успяха да влязат и в лондонския офис на компанията за връзки с обществеността, представляваща Cuadrilla Resources.

Британският премиер Дейвид Камерън твърди, че страната се нуждае от фракинга, за да може да намали сметките за електроенергия, да създаде работни места и покрие енергийните си нужди.

Според критиците обаче този метод рискува да нанесе големи вреди в провинциалните райони.