"Това, което кредиторите правят с Гърция може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза пред испанския в. "Мундо" Варуфакис, известен със свободните си изказвания, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес.
 
"Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва Варуфакис пред испанския вестник. Той повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос (испанската радикална левица), партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът. 

Варуфакис отхвърли информацията за орязване с 30% от банковите депозити като „вреден слух“, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
 
Информацията на „Файненшъл таймс“ за орязване на депозитите в гръцките банки е вреден слух, който ръководителят на Гръцката банкова асоциация тази сутрин опроверга“, заяви Варуфакис.

По-рано британският вестник се позова на запознати с преговорите с кредиторите източници и заяви, че гърците с банкови влогове над 8000 евро може да загубят част от парите, както това се случи в Кипър през 2013 година.