Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за изпадналата в затруднение страна членка на еврозоната, необходим за предотваряване на банкрута и срива на банковата й система, предадоха световните агенции. Спасителният план е на Еврогрупата, ЕЦБ и МВФ.

56-местният парламент торпилира единодушно законопроекта с 36 гласа "против" и 19 "въздържали се". Един депутат не присъства.
Въвеждането на извънредния еднократен данък бе изискване, поставено от ЕС, за да отпусне на средиземноморската островна държава 10 млрд. евро спешна помощ.

Отхвърленият правителствен законопроект предвижда, че "всички кредитни учреждения в републиката ще вземат данък по депозитите: от 1 евро до 20 000 евро – в размер на 0,00%; за суми между 20 000 и 100 000 евро – в размер на 6,75%; а за над 100 000 – в размер на 9,90%. В замяна всеки спестител може да получи акции или облигации на банките при условия,  определени от министъра на финансите.

По време на дебатите обаче председателят на парламента призова депутатите да кажат "не на шантажа", предаде АФП, цитиран от БТА.
"Това е единственият отговор, защото такова решение не е нищо друго, освен посегателство върху банковите средства", заяви Янакис Омиру от социалдемократическата партия ЕДЕК и призова споразумението да бъде предоговорено.

Предварително партията на кипърския президент Никос Анастасиадис обяви, че ще се въздържи при гласуването. Партията ДИСИ реши единодушно да не участва  - стъпка, която "ще засили позицията на Кипър по време на преговорите", заяви говорителят й Никос Торнаритис.

В същото време стотици кипърци протестираха пред президентския дворец в Никозия. Протестиращите разпръснаха няколко чувала с овча кожа, заявявайки, че хората се остригват като овце. Направен бе опит и за щурм на двореца.

По-рано се появиха информации, че финансовият министър Михалис Сарис, който същия ден отпътува за Москва за разговори с руския си колега Антон Силуанов във връзка с кипърската криза, е подал оставка. Той обаче опроверга това. 

Сегашната ситуация в Кипър ще бъде в средносрочна перспектива полезна за Русия, коментира междувременно руският първи вицепремиер Игор Шувалов, въпреки че много руснаци държат пари в кипърски банки.
"Лошо е, когато някой губи, но от гледна точка какво може да получи Русия, тя по-скоро получава. Не обръщайте внимание какво става, като цяло за Русия това е възможност да покаже по-стабилни правила на поведение спрямо инвеститорите. И когато стават такива инициативи в страни от ЕС, ние имаме какво да покажем. Когато на нас дори ни е било тежко, не сме позволявали нищо подобно", подчерта Шувалов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Великобритания пък заяви, че е изпратила в Кипър 1 милион евро кеш на борда на военен самолет за своите войници на острова в случай, че банкоматите и дебитните карти спрат да работят, съобщи Ройтерс.


Предупреждения


Кипър не трябва да бави гласуването на антикризисната програма и определянето на размера на банковия данък, тъй като това може да има отрицателни последици за страната и за еврозоната като цяло, предупреди преди гласуването Германия, цитирано от ИТАР-ТАСС. Докато парламентът не приеме решение, програмата за помощ не съществува. А дотогава докато не съществува програма, под заплаха се намират отделените средства, а банките на острова ще останат затворени, изтъкнаха властите в Берлин.

Освен това от германското министерство на финансите настояват за намаляване на кипърския банков сектор до общоевропейските мащаби до 2018 г. Ако такова съкращаване не бъде направено, то рискът от фалит на републиката остава голям, заявиха оттам. За целта финансовите организации в Кипър трябва да се освободят от филиали на територията на Гърция, да намалят обема на международните трансакции и да се съсредоточат към отпускането на кредити на местни компании.

Министрите на финансите от еврозоната възнамеряват да проведат поредно извънредно заседание заради политическата криза в Кипър. Засега не е известно кога ще се състои то и дали ще се бъде проведено като среща или под формата на телеконференция.

Председателят на Еврогрупата - група на министрите на финансите от зоната на единната валута - Йерун Дейселблум изрази съжаление по повод решението на парламента в Никозия да отхвърли плана на Еврогрупата, ЕЦБ и МВФ за въвеждане на данък върху банковите депозити в Кипър, предаде ДПА. В интервю за холандска телевизия Дейселблум обаче потвърди, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче съобщи, че ще продължи да осигурява финансова помощ за проблемните кипърски банки, предаде АФП. От ЕЦБ уточниха, че ще правят това в рамките на съществуващите правила, допълвайки, че са в контакт с ЕК и МВФ след негативния вот в кипърския парламент.

Вижте снимки