Ще се оказва натиск на родните им страни да ги приемат обратно, се казва в документ на ЕС, цитиран от Ройтерс и БТА.

Страните членки не съюза са изправени пред най-големия мигрантски приток то десетилетия и от месеци обсъждат как да се намали числеността на идващите от Африка, Близкия изток и Азия, често пъти с опасни пътувания през Средиземно море.

28-те са се ангажирали да приемат бежанци, които бягат от конфликти и насилие, от страни като Сирия и Еритрея, но искат да овладеят притока от мигранти, които бягат от бедността в страни, които не са във война.

В нов опит да ограничат икономическите мигранти, министрите на ЕС, които отговарят за миграционните политики, ще заседават утре в Люксембург и ще обсъдят мерки за обезкуражаване на незаконните мигранти.

Тяло: -2168 "ЕС и неговите страни членки трябва да направят повече по отношение на връщанията. Увеличената честота на връщанията трябва да действа възпиращо на незаконната миграция", се казва в готвената декларация на утрешната среща.

До момента страните от ЕС депортират под 40 процента от незаконно пребиваващите на тяхна територия мигранти, сочат данни на Европейската комисия.

Всяка година стотици хиляди души, чиито молби за убежище са били отхвърлени, остават в Европа или не се завръщат у дома след изтичането на редовните им визи.

В подготвяния документ се препоръчва "задържането в арест като легитимна последна мярка", а страните членки са приканени да подсилят капацитета си по отношение на задържането, за да се гарантира, че незаконните мигранти няма да изчезнат преди да бъдат депортирани.

Помощ за африкански и азиатски страни

За да си осигурят сътрудничеството на родните страни на мигрантите, министрите искат да се предложи повече помощ на африканските и азиатските страни, които приемат обратно свои граждани, като същевременно заплашват нежелаещите да го сторят със санкции, една от които би могла да е спиране на визите.

"Трябва да се използва подходящ баланс от насърчения и натиск", се казва в документа. В превод това означава, че министрите ще призоват да се прилага принципът "повече за повече, по-малко за по-малко", каза европейски дипломат.