Камикадзето загина, а ранени бяха 15 души. Първоначалните съобщения бяха за 12 ранени. 15 души са пострадали от взрива в Ансбах, съобщи обаче в понеделник следобед "Зюддойче цайтунг".

Четирима от тях са ранени сериозно, но нито един не е в критично състояние, каза говорител на полицията. 

Сирийци не може да бъдат депортирани директно в Сирия поради ситуацията там, но това не означава, че не могат изобщо да бъдат депортирани, напомни представителят на вътрешното министерство Тобиас Плате, цитиран от Асошиейтед прес.

Той уточни, че не може да каже "към този момент" защо депортацията на 27-годишния сириец с отхвърлена молба за убежище не се е състояла.

Плате е съобщил, че към младия сириец е имало две предупреждения, че ще бъде депортиран в България. Второто от тях е било на 13 юли т.г.

Първото предупреждение за депортиране било издадено на 22 декември 2014 г. Говорителят на германската вътрешно министерство е пояснил, че мъжът е трябвало да бъде депортиран у нас, понеже подал първата си молба за убежище в България.

Атентаторът от Ансбах не бил депортиран за България поради "психическата му нестабилност", заяви пък по-късно министърът на вътрешните работи на Германия Де Мезиер, цитиран от БТА.

Междувременно главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че имат  информация за случая, която към момента няма да коментират, цитиран го БТА.

"Ако лицето е било задържано на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент", обясни той.

Костов допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС. В случай, че тези хора имат право на хуманитарен статут, той се получава от Агенцията за бежанците.

Както бе съобщено по-рано, мъжът неуспешно е кандидатствал за убежище в Германия миналата година. Все пак той бил оставен засега в страната, като се има предвид несигурната военна обстановка в Сирия, съобщиха АП и БТА.

Нападателят е единственият загинал при взрива, избухнал близо до мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души. Той се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет. Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че най-вероятно става дума за ислямистко терористично нападение.

Експерти откриха на местопроизшествието мобилния телефон на предполагаемия престъпник и в момента анализират данните в паметта му. Според в. "Билд", преди да се самовзриви, мъжът разговарял с някого по телефона.

Метални парчета в бомбата

Загиналият сириец два пъти по-рано е лекуван, след като посягал на живота си, но взривът бил "повече от просто опит за самоубийство", са посочили от властите пред Ройтерс.

Сириецът е пристигнал да търси убежище преди две години, по думите на баварския вътрешен министър Йоахим Херман, и неведнъж имал проблеми с местната полиция поради употреба на наркотици и други нарушения.

Министър Херман уточни, че следователите още не не могат да определят мотива за самовзривявването. Той добави:

"Тъй като раницата му и тази бомба са били с толкова много метални парчета, които биха могли да наранят и убият много повече хора, не може просто да се разглежда като обикновен опит за самоубийство."

Херман поясни, че загиналият атетатор е живял в Ансбах от около година.

Служител на разузнаването на САЩ коментира пред Ройтерс, че сега следствието би трябвало да се насочи към това какво атентаторът е вършил в Сирия преди да я напусне, както и към причините да му бъде отказано убежище.

Също според американски експерти атентатът не изглежда добре планирана операция и може да се окаже пореден акт на психично нестабилен изолиран индивид.

Младият сириец обаче е бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек, съобщи днес пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер, предаде ТАСС.

"Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

В 40-хилядния град Ансбах сега живеят близо 600 бежанци, съобщиха местните власти.