Това каза бившият вицепремиер по европредседателството Деница Златева пред парламентарната комисия "НДК" в обяснение защо е сменила съвета на директорите, а е оставила на поста изпълнителен директор Мирослав Боршош.

Комисията установява как са разходвани средствата в НДК за европредседателството, а самият Боршош написа днес писмо, че няма да се яви на изслушването.

Златева припомни, че смяната на борда е станала през март и че в правомощията на всеки принципал (упражняващ правата на собственик на държавно дружество министър) е да направи промени в борда.

Обща воля на президента и служебните министри беше да гарантираме приемственост на екипите на етап, в който имаше "изключително голямо закъснение в някои от дейностите за подготовка". Не можехме да си позволим допълнителни сътресения в системата и да сменяме хора, които оперативно се занимават с подготовката на Председателството“. Така Златева се аргументира защо директорът на НДК не е бил сменен. 

Нито един от хората, които оперативно се занимават с подготовката за Председателството на всички нива, не само в НДК, а и по министерства, не е бил сменен по време на мандата на служебното правителство, заяви Златева.

А екипът в НДК не е г-н Боршош, а всички онези ръководители на управления и служители, които повече от една година работят за подготовка на Председателството, категорична беше по-късно пред журналисти Златева и им изказа благодарност пред медиите.

Златева каза още, че като е одобрила годишния отчет на НДК за 2016 г., е освободила Боршош от отговорност, но не и от административна и наказателна отговорност.

От ГЕРБ останаха недоволни от аргументите пред комисията на ексвицепремиера.

Снежана Дукова обяви, че е останала "изключително неудовлетворена" от единствения аргумент, да се смени целия борд и да не се смени Боршош.

Не може да кажете, че единствен аргумент, е защото приемствеността ви е била такава, след като "като пороен дъжд" уволнихте областните управители“, заяви Дукова, цитирана от "Фокус", имайки предвид кадровите промени в кабинета "Герджиков".

За мен това е nonsense във вашата работа, от изложението разбрах, че контролът и мониторингът са били изключително занижени с оглед на това, че нито една справка не сте поискали в хронологията на вашия принципал. Чак в крайна сметка накрая искате някаква справка“, коментира Снежана Дукова.

Най-лесното беше да сменя Мирослав Боршош и съм сигурна, че първо от партия ГЕРБ, щяха да възразят. Ние не искахме сътресение в системата, отговори на упрека Златева. Тя каза, че в служебния кабинет е имало "общо разбиране" изпълнителните екипи да не се сменят. Златева каза още, че е заварила система, която е трябвало бързо да мобилизира, работила е с избрани изпълнители при зададени от предишния кабинет условия.

По време на обсъждането се стигна до "прехвърляне на топката".

Г-н Боршош колкото е наш, толкова е и ваш, нали?, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
Той каза, че ГЕРБ са се били подготвили с въпроси към Боршош.

„Бъдете убедени, че тези въпроси щяха да бъдат много по-адекватни от вашите“,  обърна той към представителите на БСП.

Управляващите крият г-н Боршош, това е заключението, заяви Румен Гечев от БСП. Г-н Боршош има държавни пари да се появява по билбордове в цяла България, но не идва в парламента, за да каже истината, каза още Гечев, според когото неявяването на Боршош в комисията е скандално.