Регистрирани за участие в изборите са 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета, издигащи независими кандидати за народни представители.

Във всички 31 избирателни райони в страната са регистрирани 4 732 кандидати за народни представители.

В бюлетината остава опцията "Не подкрепям никого", ще има и преференциален вот, припомня Агенция "Фокус".

Изборният ден в неделя започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборните места в страната са 7 319, а секциите са 12 294. Допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни, от които 23 секции са в местата за лишаване от свобода. 231 секции са в лечебни заведения, домове за стари хора и др.

Извън страната ще може да се гласува в общо 371 секции в 70 държави. Най-много разкрити секции има във Великобритания - 58. Рекорден брой заявления за гласуване бяха подадени в Турция – над 19 хиляди, но Изборният кодекс позволява в страни извън ЕС да се разкриват до 35 секции.

Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова се забраняват продажбата, сервирането и употребата на алкохол в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии днес и в утрешния изборния ден.

Това се посочва в заповедта на кмета, публикувана на сайта на Столичната община.

В останалите места на територията на Столичната община, както и с оглед на семейни и обредни ритуали /сватби, кръщенета и тъжни обреди /продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки са разрешени.