Решението е във връзка с разисквания по питане на Михаил Миков и Корнелия Нинова от "БСП лява България" към вицепремиера Ивайло Калфин за демографската перспектива пред страната, предаде БТА.

Според Ивайло Калфин, Националната стратегия за демографското развитие трябва да минава през парламента и като обсъждане и приемане, и като ежегоден отчет.

Учени от БАН работят в момента по националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на годината да бъде извършен анализ и след това да бъде цялостно обсъдена от парламента.

Всички прогнози досега показват, че ако за България не се вземат мерки, свързани с демографията, до 7 процента годишно ще спада до 2050 година брутният вътрешен продукт.

По думите на вицепремиера дългосрочен ефект се постига с различен тип икономика, подобряване на качеството на живот, здравеопазване, образование, съчетаване на трудов и семеен живот.

До края на годината правителството ще внесе законопроект за равни възможности. Калфин припомни, че има разлика от 40 процента в пенсиите на жените и мъжете, заради по-ниските доходи на жените. Една жена работи седем пъти повече от съпруга си в изпълнение на семейни задължения, три пъти повече в отглеждането на деца, допълни социалният министър.

По време на дискусията председателят на БСП Михаил Миков отбеляза, че демографският въпрос е много важна тема и за правителството, и трябва да се пренесе там, тъй като се залагат параметрите за бюджета за следващата година.

Миков предупреди, че демографският въпрос се превръща в опасност за българската демокрация. Според него ситуацията сега е последица от това, че държавата 25 години се е оттеглила от различни сектори.

Миков отбеляза още, че никой чужд инвеститор няма да идва в България заради ниските разходи за труд и ниските данъци, когато няма качествена работна ръка, наета вече от европейските предприятия.

Той припомни предложенията на БСП - за прогресивно подоходно облагане, за диференцирана данъчна ставка по отношение на бебешките стоки, и посочи, че без тези малки знаци хората ще продължат да смятат, че държавата е чужда и далечна от тях и ще продължат да гледат към "Терминал 2". 

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че трябва да се направи така, че в България да се задържат парите, и припомни въпроса на "Атака" например за печалбата на фирмата, която експлоатира златните ни залежи. Ако тези пари бъдат използвани правилно и адекватно, с необходимите социални програми, нещата ще се променят, отбеляза Чуколов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че в тези мерки трябва да бъдат предвидени не само мерки за пазара на труда и младежката безработица, но и да засягат образователния и здравния статус, и качеството на живот и равните възможности. Тя изрази подкрепа за концепцията за грижата за децата и за семействата, които отглеждат деца, и припомни, че това е политика, която е приоритет от предходното правителство на ГЕРБ.

Колегата й Лъчезар Иванов посочи, че за решаването на демографските проблеми трябва да се включи цялото общество, заедно с религиозните общности. Според него началото трябва да бъде дадено още в детската градина и в училище, и дори в картинките на букварите да бъде показван модел на семейството с повече от едно дете.