Двамата предложиха споразумение на съда за пробация по година и два месеца, предаде БТА.

Магистратите обаче сметнаха, че наказанието е леко и с мотив за авторитета на Народното събрание им предложи две години пробация и 25% удръжки от месечната им заплата. Така две години Сидеров и Чуколов ще се срещат два пъти седмично с пробационен служител и ще полагат подпис по постоянен адрес.

Депутатите бяха обвинени, че са "извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост".

Освен това Сидеров и Чукулов бяха предадени на съд за това, че на същата дата и място са причинили леки телесни повреди на полицейски служители, по време на изпълнение на службата им.

Днес обаче гражданските искове не бяха допуснати от съда и така полицаите Крум Цветков и Петър Делин ще трябва да водят гражданско дело.

Те обаче казаха, че са доволни от постигнатото споразумение и го намират за справедливо. Единият от адвокатите им - Григор Вълклов, също смята, че наказанието е справедливо, но подчерта:

"Българският полицай трябва да бъде уважаван, за да защитава всички".

Радвам се, че процесът приключи бързо, с осъдителна присъда и със справедлив изход, каза друг от леко пострадалите при инцидента - Денис Люта.

"Престъпността е наказана и вече трябва да сме спокойни и удовлетворени", опита се да иронизира самият Волен Сидеров.

Десислав Чуколов пък заяви, че досега е отделял една част от заплатата си за социално слаби хора, а след наложеното му наказание няма да може да го прави.

Това е третото споразумение за Сидеров и второто за Чуколов само за около седмица -за инцидентите в НАТФИЗ и в Батак.

СГС обаче не одобри третото споразумение на лидера на "Атака" с прокуратурата - по обвинеинето за хулиганство и за лека телесна повреда на полицай на 21 май 2013 г. Тогава Сидеров нападна полицай и журналист от телевизия "Скат" до сградата на Народното събрание.

Той искаше да се споразумее за 6 месеца пробация, но съдът сметна, че деянието му заслужава по-тежко наказание и прекрати делото. Малко по-късно стана ясно, че депутатът е постигнал ново споразумение с прокуратурата – за 1 година пробация. То ще бъде разгледано в сряда от съдия Вера Чочкова.

"По-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес", комчентира вчера пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод споразуменията.