Това обяви шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев пред БНР.

Според него причината е множество документи, които трябва да бъдат разменени между страните.

"В момента тече размяна на книжа, която се усложнява от това, че има много дружества ответници, които са например на Британските вирджински острови или в Люксембург. Трябва да им бъдат връчени документи, те трябва да отговорят и това отнема време. Обективно трудно ще започне този процес, който е най-големият в историята на правосъдната ни система", заяви Пламен Георгиев.

Той обясни и една от схемите, по която е била фалирана КТБ. На дружества, които са без никаква история, с един-два месеца живот, са се отпускали десетки милиони лева кредити. Тези дружества естествено нямало откъде да връщат парите си.

Още по-странно за нас е, че им се отпускат нови заеми - де факто от банката. Сумата нараства, нараства. Те започват да връщат реално кредитите си от пари, които им се дават от нови кредити и в един момент се спира с връщане на парите. Фирмата обявява фалит. Парите изчезват, обясни Георгиев и допълни, че начините за източване на тази банка са "страшно много и различни".

По думите му материалите по делото тежат над 6 тона и заемат цяла стая. Те били внесени в съда на 29 февруари.

Самият Василев не се признава виновен за фалита на банката. В пространни интервюта от Сърбия той обвинява Делян Пеевски и кръгове около премиера Бойко Борисов за краха на финансовата институция, която той оглавяваше. Според ексбанкера той е бил принуден да дарява дялове от фирми на политици, след което да ги изкупува обратно за милиони.

В последното си интервю Василев се оплака, че сметките са му запорирани, но той е успял да продаде няколко имота и с тези пари се издържа.