Става дума за процеса, в който зам.-председателят на ГЕРБ е подсъдим за това, че докато беше министър е поставил шест пъти "НЕ!!!" върху искане на прокуратурата за използване на СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, което е било одобрено от съд.

Причината Михова да се оттегли обаче е в делото "Килърите".

В официално изявление, качено на сайта на САС тя уточнява, че през 2010 г. е била в съдийски състав, който пусна от ареста четирима от петима, задържани за убийството на самоковския футболен бос Юрий Галев.

"Подсъдимият Цветан Генчев Цветанов, в качеството си към онзи момент на министър на вътрешните работи, в редица свои изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав, в частност към мен като съдия-докладчик. Цветанов изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз съм се поизнесла не съобразно доказателствата, а съм била повлияна от други външни фактори", подчертава в мотивите си Михова.

Съдийката добавя, че заради тези изказвания тогава е дала изявление пред журналиста Сашо Диков, в което изразила съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Интервюто било излъчвано по "Канал 3" в продължение на около месец и провокирало редица коментари на политици, журналисти и общественици, като част от тях били в защита на съда, а други – на министъра. Всичко това провокирало редица въпроси към Михова от страна на колеги, съседи и близки, се казва в прессъобщение на САС.

Тя изтъква, че независимо от това, смята, че би могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело, тъй като повече от 20 г. е изграждала професионалния навик да се дистанцира изцяло от каквито и да било външни влияния и да се ръководи само от доказателствата и закона.

"Намирам обаче, че подсъдимият Цветанов, след описаната ситуация, не би могъл да има тази увереност. Съмнение в моята безпристрастност и обективност би могло да възникне и в обществото. Не желая да давам повод да се поставя под съмнение обективността и непредубедеността на съда като институция и да се руши авторитета й", заявява още Христина Михова.

Срещу Цветан Цветанов се водят още две дела - че е присвоил 50 000 лева от МВР в полза на Орлин Тодоров и за това, че заедно с трима бивши директори на СДОТО не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани.