Бившият председател на Съюза на съдиите в България заведе делото срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г., в които той внушаваше, че има връзки с мафията, тъй като забавила мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

Делото е прекратено по искане на самия зам.-председател на ГЕРБ, след като е било насрочено за разглеждане на втора инстанция при отпадането на депутатския му имунитет след разпускането на 43-ото Народно събрание, съобщи Mediapool.

По време на заседанието на Софийския окръжен съд защитата на бившия вътрешен министър е представила нотариално заверена декларация, че той иска съдебното производство, започнало през 2012 г., да се прекрати. Така той със сигурност няма да бъде осъден.

Наказателно-процесуалният кодекс предвижда и вариант делото да бъде разгледано по същество до края, но ако подсъдимият не изрази желание то да бъде прекратено.

След действията на Цветанов досега обаче се появиха съмнения, че предпочита делото да бъде бавено, докато изтече давността. Например през септември и октомври 2014 г., когато се чакаха официалните резултати от тогавашните парламентарни избори, той няколко пъти не беше открит от призовкарите и не дойде на три поредни заседания. Съдебните служители го търсеха както на личния му адрес, така и в централата на ГЕРБ, която се помещава в административната сграда на НДК.

В същото време тогавашният му адвокат Елена Божурска се оказа на "планирано пътуване в чужбина" за едно от заседанията, а за другото - нередовно призована. Във втория случай сътрудничка от кантората й първо приела призовката по телефона, а след това изпратила молба до съда с обяснението, че всъщност не познавала адвокатката, а само ползвала помещение в офиса, без той да се явява нейна официална кантора.

Твърденията на Цветанов и мотивите на съда

В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветан Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност".

Ден по-късно, пред bTV, тогавашният вътрешен министър каза:

"Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

На първа инстанция - Пловдивският районен съд, където се гледаше делото, обаче прие, че Цветанов, без да изразява никакво твърдение, успял да изрази оценъчно мнение за работата на Тодорова като съдия, ползвайки човешкото си право на свободно слово.