Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, на което Министерският съвет е трябвало да приеме решение по делото "Златев срещу Република България“ пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Ето какво са казали по темата премиерът и правосъдният министър Цецка Цачева:

БОРИСОВ: Цачева!

ЦАЧЕВА: Уважаеми г-н министър-председател, уважаеми госпожи и господа министри, по жалбата "Златев срещу България“ нарушението на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок и на правото на защита за собствеността касае невъзможността за националните съдилища да разгледат гражданския иск на жалбоподателя.

Става дума за процес, който е започнал през 1991 г. – взломна кражба на наследствен имот, задържан, осъден на първа инстанция, след това делото върнато и така – 18 години без произнасяне на присъда, с погасена по давност процедура и невъзможност за граждански иск, поради което г-н Златев съди България в ЕСПЧ. Предложението на Съда за приятелско споразумение е отхвърлено от него и в съответствие с политиката на Съда при гореописаните обстоятелства българското правителство има право да направи едностранна декларация, с която да приеме да заплати сумата от 4800 евро и да признае нарушение на Конвенцията.

В рамките на правомощията ми предлагам Министерският съвет да приеме решение за одобряване на едностранна декларация, с която да признае нарушението на Конвенцията, да приеме да заплати на жалбоподателя предложената сума за претърпените имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски по делото и да поиска заличаване на жалбата от Регистъра на Европейския съд по правата на човека. Това е най-добрият вариант за излизане на България като държава от тази ситуация, с най-малко щети за държавата.

БОРИСОВ: Имам коментар, но ще се въздържа.

ЦАЧЕВА: 18 години невъзможност да се защитят интересите на гражданина!

БОРИСОВ: Затова е нужна реформа. Хората искат справедливост и бърз съдебен процес – това е, не междуличностни войни. 18 години, накрая и ще платим 10 000 лева…

ЦАЧЕВА: Производството се развива от 1991 до 2008 година. Много е важен периодът, за който става дума.

БОРИСОВ: Приемаме точка 3.