На заседанието си днес правителството одобри едностранна декларация по дело държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по жалба на Никола Златев.

Той се е оплакал от допуснатото нарушение на гаранциите за справедлив съдебен процес в разумен срок и на правото на защита на собствеността. Прекомерната продължителност - 18 години, на наказателно производство е довела до прекратяването му поради изтекла абсолютна давност, като в резултат на това жалбоподателят не е могъл да внесе граждански иск за обезщетение, тъй като искът е бил погасен с изтичането на петгодишна давност.

Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ, правителството прие да заплати на жалбоподателя сумата от 4800 евро за претърпените имуществени и неимуществени вреди и за направените разходи и разноски, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението.

Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението ЕСПЧ закрива случая.