Това съобщи днес ръководителят на организацията Ерик Дериври, цитиран от ТАСС и БТА.

"Абсолютно ненормално е до вестник "Ню Йорк таймс" да стигат най-подробни сведения за хода на следствието, които в самата Франция главният прокурор потвърждава много часове след това", каза Дериври в ефира на телевизия BFM.

Вчера прокуратурата в Марсилия даде пресконференция, че 28-годишният пилот Андреас Лубиц нарочно е разбил самолета на "Джърмънуингс" над Френските Алпи, в който имаше още 149 души.

Ерик Дериври уточни, че синдикатът ще заведе дело за нарушаване на следствената тайна, като френското законодателство позволява то да бъде заведено срещу неизвестен извършител.

Дериври разкритикува и действията на френското Бюро за разследване на катастрофи. По думите му, голям брой важни данни не са били съобщени на пресконференцията, на която бяха оповестени първите сведения за разследването на катастрофата.

"Отдавна сме недоволни от действията на ръководството на бюрото. Нашият синдикат иска в съвета на тази организация задължително да бъдат включени и действащи френски пилоти", каза синдикалният лидер.

Освен това Дериври, както и други френски експерти, изрази съмнение в достоверността на информацията, съобщено след първото разшифроване на записите от черната кутия.

"Не трябва да се възприема сериозно изявлението на Бюрото за разследване на катастрофи, че на записите се чувало как пилотът, който е насочил самолета към земята, "диша спокойно". В пилотската кабина има много шумове и такъв запис - на звука от дишането, може да осигурят само плътно прилепнали за главата слушалки - никак не е сигурно, че той си ги е бил сложил в този момент", каза синдикалният лидер.

Дериври добави, че много от френските пилоти изпитват силно съмнение към изказванията на ръководителя на Бюрото за разследване, направени на пресконференцията за авиокатастрофата.

Снощи германската полиция е намерила важна улика в дома на пилота Андреас Лубиц, смятан за виновен за катастрофата на самолета на авиокомпанията "Джърмануингс". "Детективите заявиха, че са намерили "съществена находка" по време на продължилия четири часа обиск на жилището му, но уточниха, че това не е предсмъртна бележка", съобщи "Дейли мейл".