Той, финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на
МВР Георги Костов, двамата новоназначени синдици Росен Ангелов и Лазар Илиев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха днес в сградата на банката.

"Ако синдиците установят различни нарушения, например разпиляване на имущество, прехвърляне и трансформация на активи и собственост на банката на различни подставени лица, няма да се поколебаем да образуваме наказателни производства да повдигнем обвинения, било за пране на пари, било за безстопанственост", каза Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

На въпрос има ли закононарушения в банката, той отговори, че тепърва ще се установява.

Сарафов припомни, че вече се води наказателно производство във връзка с КТБ и не изключи, че "кръгът от обвиняеми лица може да бъде разширен".

"Никой не е изключен, всеки, който е извършил закононарушения и престъпление ще понесе своята отговорност", каза той.

По думите му се изяснява дали управителят на БНБ е знаел за действията на Цветан Гунев, предаде БНР.
Бившият подуправител на БНБ е единственият високопоставен обвиняем по аферата КТБ.

В прокуратурата е получен доклад от квесторите, който тепърва ще анализират. Сроковете на разследването Борислав Сарафов обясни с това, че навсякъде по света такива производства не завършват за два месеца.

"Това не е дело за кражба на гума, това е дело за кражба на банка. За да бъде разследването прецизно, да бъде точно, за да бъде подкрепено със съответни доказателства, то трябва да се извършат и съответните действия, включително експертизите", обясни той.

Разследването продължава и се работи изключително усърдно и интензивно. Има и вариант за задочно дело срещу Цветан Василев.

"Той в момента в провлечен задочно като обвиняем, няма да се поколебаем да го изправим задочно и пред съда", каза Сарафов.

Първата отчетна дата на БНБ след поставяне на КТБ под специален надзор към 30 юни 2014 г. Държавните дружества в банката са 65, а общата сума, която държат в нея - са 247.6 млн. лв., каза междувременно в парламента финансовият министър Владислав Горанов на питане кои държавни и общински дружества са имали банкови депозити в КТБ.

Към 31 декември 2014 г. над 90% от дружествата са приели правилата и са спазили изискванията средствата в една банка да не надвишават 25% от общите средства на съответното дружество.
Горанов препрати отговор на въпроса кой орган е взел решение парите на държавните дружества да бъдат в КТБ към ресорните министри, които са принципали на съответните дружества.

"Не разполагаме в МФ с данни кои общински дружества са разполагали със средства в КТБ", каза министърът и каза, че по смисъла на закона конкретните суми на всяко едно дружество представлява банкова тайна.

Днес се събира петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ.

Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков – адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

На Колев се иска отвод заради позицията му на председател на съда, но и заради прояви, които говорели за липса на безпристрастност, като това, че освен съдията-докладчик останалите членове на съдебния състав не били избрани на случаен принцип, а определени от Колев.
Оттегляне се иска и заради негови изявления, цитирани в пресата по случая КТБ.

Менков иска отвод на съдия Василев, защото е командирован във ВАС, което също създавало съмнения в неговата безпристрастност.

"Мотивът за това, че в качеството си на председател бих повлиял сериозно върху решението по делото, аз съм член на състава. Да, разбира се, ще подпиша решението и ще участвам по делото", заяви Колев.

Анкета: Ще опази ли временният синдик имуществото на КТБ?