Делото срещу тях е за два превода от 6 млн. долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ) Процесът, който е в съдебна фаза вече 8 години се води лично от председателят на наказателна колегия Петя Крънчева. Двамата обаче ще продължават да отговарят пред съда, по обвинението, което им е повдигнато за присвояване.

Давността по обвинението за измама е изтекла още през 2010 г., но прокуратурата е поискала едва сега те да отпаднат. Решението на съда все пак може да бъде обжалвано или протестирано в 14-дневен срок. Следващото заседание по делото е на 28 септември. Възможно е тогава след 8-години в съда делото все пак да приключи на първа инстанция.

Павел Тренев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Той е основният играч в разразилия се през 1996 година "Орионгейт". Тренев бе арестуван в София през октомври 2004 година след почти 5 години издирване. Според магистратите Тренев трябва да отговоря за изчезването и присвояването на 6 млн. долара на Майкъл Чорни, които той превежда в ЦКБ през 1995 година чрез две свои фирми.

Павел Тренев е обвиняем заедно с Димитър Димитров-Шашмата, който също беше издирван месеци наред. Димитров е привлечен по делото като подбудител и помагач. Според обвинението от април до май 1995 година двамата, използвайки ЦКБ, получили два превода в нюйоркския клон на банката. Те успели да заблудят представителите на "Блонд инвестмънт корпорейшън" Майкъл Чорни и Джоузеф Карам, които превели 3 милиона щатски долара на 28 април 1995 година и отново 3 милиона на 3 май същата година. За усвояване на източените пари е съставен договор със СД "Макет", собственост на Павел Тренев.